Hipercholesterolemia, czyli podwyższony poziom cholesterolu, często nie wykazuje objawów, jednak istotnie zwiększa ryzyko miażdżycy i zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak udar lub atak serca, które są najczęstszymi przyczynami zgonów w Polsce.

U osób, u których zdiagnozowano wysoki poziom cholesterolu pierwszym krokiem, który poprowadzi do poprawy stanu zdrowia jest zmiana stylu życia. W takim wypadku zalecana jest zdrowa zbilansowana dieta, bogata w produkty pełnoziarniste, błonnik, warzywa, owoce oraz ryby. Warto, przynajmniej do czasu poprawy profilu lipidowego, zastąpić masło tłuszczami roślinnymi zawierającymi kwasy omega 3 – olejem lnianym, rydzowym czy rzepakowym. Takie zmiany mogą zlikwidować problem łagodnej postaci hipercholesterolemii oraz poprawić wyniki krwi w przypadkach poważniejszych. Profil lipidowy unormuje także regularne (minimum 120 minut w tygodniu) uprawianie sportu oraz rzucenie palenia.

W przypadku poważnej jak i łagodnej postaci choroby dobre rezultaty daje zastosowanie naturalnych metod terapii oraz odpowiednia suplementacja. Do najbardziej skutecznych naturalnych remediów zalicza się m.in.: kwasy omega 3, nasiona ostropestu plamistego, ziele mniszka lekarskiego, głóg, karczoch, ekstrakt czerwonego ryżu drożdżowego, chrom i lecytyna.

Wino na cholesterol

700g soku wyciśniętego z korzenia selera, wino czerwone wytrawne, minimum 2-3 letnie. Składniki połączyć, odstawić w butelce na min. 1 tydzień w ciemnym, chłodnym miejscu. Pić codziennie rano, po ok. 20ml.

Chrom i lecytyna

Badania naukowe sugerują, że suplementacja chromem wpływa na istotne zmniejszenie poziomu całkowitego cholesterolu we krwi u osób, u których jest on za wysoki. Co ważne obniżeniu ulega frakcja LDL, bez zmian w poziomie frakcji HDL.

Lecytyna natomiast, pozyskiwana np. z soi, wykorzystując swoje właściwości emulgujące powstrzymuje procesy miażdżycowe oraz zapobiega odkładaniu się nadmiaru tłuszczu w wątrobie.

Ekstrakt z ryżu czerwonego

Naturalna alternatywa dla syntetycznych statyn. Dzięki zawartości monakoliny K reguluje profil lipidowy. Związek ten uzyskuje się w procesie fermentacji czerwonego ryżu ze specjalnym szczepem drożdży. Badania naukowe potwierdziły, że przyjmowanie monakoliny jest skuteczniejsze w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL, niż suplementacja olejem rybim. Składnika tego nie można łączyć z jednoczesnym przyjmowaniem statyn.

Share This