Pieczywo pełnoziarniste kojarzy nam się ze zdrową dietą i odchudzaniem. Wiemy, że zawiera dużo błonnika, dzięki czemu szybciej się najadamy i dłużej czujemy syci. Pieczywo białe z kolei uznawane jest za mniej wartościowe, zawierające więcej konserwantów i polepszaczy smaku. W takim wypadku wybór powinien wydawać się oczywisty. Niestety nie zawsze, taki jest.
Pierwszym powodem jest ciężkostrawność pełnoziarnistego pieczywa. Węglowodany złożone sprawiają, że trawienie trwa dłużej i wymaga większej ilości energii. Dlatego właśnie powinny go unikać osoby cierpiące na problemy z układem pokarmowym, takie jak refluks, zgaga, wrzody żołądka lub dwunastnicy, a także z owrzodzeniem jelit. Po drugie, jeśli chleb pełnoziarnisty nie jest uprzednio ukwaszony zakwasem, to zawierać będzie antyodżywcze związki, utrudniające wchłanianie cennych minerałów.
Zaskakiwać może też fakt, że według ostatnich badań wykonanych przez naukowców z Instytutu Nauki Weizmanna w Izraelu, nie ma znaczących różnic klinicznych w kwestii wpływu rodzaju pieczywa na ludzki organizm. Co więcej, część badanych lepiej reagowała na pieczywo białe, co dowodzi, że warto wsłuchiwać się w swój organizm i sprawdzać, co jest dla niego najlepsze.