To popularne w Polsce warzywo, należące do rodziny kapustnych, powinno być spożywane jak najczęściej, nie tylko w postaci surowej, ale także gotowanej. Nie wszyscy wiedzą, że kalarepa zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych poprzez obniżenie ilości białka C-reaktywnego w osoczu krwi. Zawiera związki antyoksydacyjne walczące w naszym organizmie w wolnymi rodnikami. Okazuje się też, że jest potężną siłą w walce z chorobami cywilizacyjnymi takimi jak cukrzyca, choroby serca czy rak. Regularne jedzenie kalarepy pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Kalarepa należy do warzyw krzyżowych, którym można śmiało nadać miano mistrzów w walce z nowotworami. Ich składniki, takie jak glikozynolany, wspomagają detoksykację oraz produkcję związków zmniejszających ryzyko wystąpienia guzów piersi, okrężnicy, szyjki macicy czy wątroby. Zapobiegają one również rozrostowi już istniejących zmian. Związki te są zdolne niszczyć komórki nowotworowe zanim dojdzie do uszkodzenia DNA. Niemal wszystkie badania naukowe wykazują pozytywną korelację jaka zachodzi między zwiększonym spożyciem warzyw krzyżowych, w tym kalarepy, a ryzykiem wystąpienia chorób nowotworowych. Jedzmy więc kalarepę na zdrowie!

Share This