Czy ryby są zdrowe i powinno się je jeść jak najczęściej? Oczywiście jest tym jest sporo prawdy, pod warunkiem, że zwrócimy uwagę na ich pochodzenie. Które zatem wybrać??

Ryby, które pływają w wodach Morza Bałtyckiego, mogą kumulować metale takie jak: rtęć, ołów, kadm oraz inne trujące związki takie jak: pestycydy i dioksyny. Okazuje się, że dużo bezpieczniejsze od polskich śledzi i szprotek są ryby, pochodzące z Morza Północnego, Oceanu Atlantyckiego czy Pacyfiku, ponieważ w tych akwenach zanieczyszczenie wody jest znacznie mniejsze. Należy unikać ryb drapieżnych i długo żyjących, ponieważ gromadzą one zanieczyszczenia w większych ilościach. Zaliczyć można do nich: tuńczyka, rekina, miecznika i halibuta. Nie jedzmy także ryb hodowlanych pochodzących z Azji. Chodzi tu przede wszystkim o popularną w Polsce pangę czy tilapię, ponieważ wykryto w nich duże stężenia antybiotyków.

Warto zdecydować się na rodzime ryby hodowlane, takie jak pstrąg potokowy czy tęczowy, ze sprawdzonego źródła, niekarmione paszą z antybiotykami.  Dobrym wyborem będzie też dziko żyjący mintaj, sola oraz wszystkie owoce morza, nawet importowane z Chin, ponieważ jest w nich zdecydowanie najmniej szkodliwych związków.

Share This