Bardzo proste i szybkie danie a jednocześnie zdrowa i wartościowa przekąska. Poznaj przepis na chipsy z jarmużu.
Składniki:
(dwie blaszki chipsów)
3 duże liście jarmużu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
papryka w proszku,
suszone płatki chilli,
sól z pieczonym czosnkiem
Liście jarmużu należy dokładnie umyć i wysuszyć. Pozbyć się grubych włókien i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do miski, polać oliwą i posypać przyprawami, dobrze wymieszać.
Kawałki jarmużu wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 7-8 minut*.
Chipsy z jarmużu gotowe!
Smacznego !
* Radzę sprawdzać na bieżąco stan podpieczenia jarmużu, każdy piekarnik inaczej grzeje.
zródło: durszlak.pl/przepis/zdrowe-chipsy?c=tag&t=jarmuz-chipsy
