Jarmuż wywodzi się z kapustowatych, podobnie jak brokuły, rukiew i brukselka, ale swymi walorami zdecydowanie przewyższa innych popularnych przedstawicieli rodziny. W zasadzie mówi się, że to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie i przypisuje się mu między innymi działanie antyrakowe i przeciwmiażdżycowe.
Wartości odżywcze jarmużu
Filiżanka jarmużu to jedynie 35 kalorii, a dodatkowo prawdziwa kopalnia wartości odżywczych. W takiej porcji znajdziesz:
- 5 gram błonnika,
- 10% dziennego zapotrzebowania na wapń i witaminę B,
- 6% dziennego zapotrzebowania na magnez,
- 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę A,
- 120% dziennego zapotrzebowania na witaminę C,
- 700% dziennego zapotrzebowania na witaminę K,
- spore ilości kwasu foliowego, beta-karotenu, potasu, żelaza i fosforu.
Walory zdrowotne jarmużu związane są głównie z rzadko spotykaną w innych warzywach, ogromną zawartością witamin antyoksydacyjnych. Na przykład pod względem ilości witaminy C jarmuż przewyższa jedynie papryka i natka pietruszki, a witaminy K (odpowiedzialnej za szybkie gojenie się ran i zmniejszenie obfitości miesiączek) jest w nim tak dużo, że warzywa powinny wręcz unikać osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew.
Warto też wspomnieć, że zawarty w jarmużu błonnik wiąże kwasy żółciowe i związki cholesterolu, w ten sposób obniżając ich stężenie we krwi i zapobiegając chorobie miażdżycowej.
W jarmużu znajdziemy też:
- sulforafan– związek siarki, który stymuluje produkcję enzymów oczyszczających organizm z rakotwórczych substacji oraz skutecznie niszczy bakterie Helicobacter pylori odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka,
- zeaksantynę i luteinę– karotenoidy, które pochłaniają błękitne światło i działają antyoksydacyjnie, chroniąc siatkówkę przed wolnymi rodnikami,
- betakaroten– karotenoid, który neutralizuje wolne rodniki i chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych.
Przechowywanie i przygotowanie jarmużu:
Jarmuż jest warzywem nietrwałym, dlatego też nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Trzymaj warzywo w lodówce, nieumyte i szczelnie zapakowane nie dłużej niż 5 dni.
Przed przyrządzeniem oberwane z łodyg liście zanurzamy w zimnej wodzie, by wypłukać piasek, a następnie wycinamy z nich twarde nerwy.
Krótkie gotowanie nie pozbawia jarmużu smaku, konsystencji, koloru ani jego walorów odżywczych. Można gotować go przez kilka minut na parze, zalać wodą i gotować do miękkości, jeść zupełnie surowy lub dusić z czosnkiem i podawać jak szpinak.
Ważne jest, by spożywać jarmuż z odrobiną tłuszczu (np. masła lub oliwy z oliwek).
Łatwe przepisy z jarmużem.
Jarmuż jest warzywem niezwykle uniwersalnym. Dodawaj go do zup, gulaszów, sałatek, zapiekanek, a nawet do kanapek zamiast sałaty. Oto kilka pomysłów na proste przygotowanie jarmużu:
- Zrób prostą sałatkę z posiekanego jarmużu, czerwonej papryki, cebuli, rodzynek i twojego ulubionego dressingu.
- Uduś posiekany jarmuż z jabłkiem, ozdób posiekanymi orzechami włoskimi i skrob octem balsamicznym.
- Wymieszaj pełnoziarnisty makaron z posiekanym jarmużem, orzeszkami pinii, serem feta i oliwą z oliwek.
- Uduś posiekany drobno jarmuż z czosnkiem na oliwie z oliwek i podawaj tak jak szpinak.
- Porwij liście na małe kawałki, spryskaj oliwą z oliwek, posyp szczyptą soli i piecz w piekarniku przez ok. 10-15 minut.
źródło: mamzdrowie.pl/jarmuz-fenomenalne-warzywo/