fbpx

Drobne, żółte kwiatuszki kuklika pospolitego Geum urbanum zdobią cieniste obrzeża lasów i łąk. Cała roślina wygląda delktanie i smukło, po przekwitnięciu tworzy charakterytyczne owoce w kształcie jeżykowych kulek. Kłącze kuklika pachnie goździkami i może nam zastępować je w kuchni.

Wszystko za sprawą eugenolu, substancji o charakterystycznym goździkowym zapachu i smaku, wykorzystywanej w gabinetach stomatologicznych. Kłącze kuklika w postaci odwaru można stosować przy biegunkach, niestrawościach, nieżytach żołądka, stanach zapalnych jelita cienkiego i grubego. Będzie poprawiało pracę wątroby, wydzielanie żółci i możemy je stosować przy wszystkich problemach trawiennych.

Doskonale działa również zewnętrznie, w postaci odwarów i naparów, można nimi przemywać skórę przy trądziku, różnych stanach zapalnych, a nawet przy trudno gojących się ranach. Poleca się także stosowanie odwaru z kłącza kuklika do płukania jamy ustnej, przy stanach zapalnych błon śluzowych, aftach, paradontozie, a także przy przykrym zapachu z ust. Warto go pić jeżeli mamy problemy z zaleganiem treści w jelitach i gazami.  Można go stosować przy kandydozie, hamuje rozwoj grzybów i bakterii, nawet Escherichia coli. Jest przydatny do podmywania i irygacji przy stanach zapalnych pochwy i błon śluzowych. Zielnik Syreniusza ( 1613)  podaje , że warto go stosować przy osłabieniach, stanach zapalnych płuc, zaflegmieniu, niepłodności, zimnej macicy, do okładów na wrzody i rany. Jest ziołem wysuszającym i  rozgrzewającym.

Odwar z kłącza kuklika

1 łyżeczkę kłączy, rozdrobnionych, zalać szklanką wody. Zagotować i 5 min trzymać na małym ogniu. Pijemy 3 x dziennie szklankę przy zaburzeniach trawienia, problemach z wydzielaniem żółci, biegunkach, zapaleniach błon śluzowych, hemoroidach.

Wino kuklikowe

50 g rozdrobnionych kłączy kuklika zalać butelką (750 ml )czerwonego wytrawnego wina. Macerować przez miesiąc czasu, codziennie wstrząsając. Używamy doraźnie, wspomagając trawienie, po obfitych posiłkach, niestrawnościach, ogólnie wzmacniająco.

Cukier kuklikowy

100 g świeżego, dobrze umytego kłącza kuklika, drobno siekamy i ucieramy w moździerzu z 300 g cukru. Należy bardzo dokładnie utrzeć korzeń, a następnie wysuszyć cukier na papierze. Suchy cukier kuklikowy przechowujemy w zamkniętych słoiczkach i używamy jako przyprawę, do słodzenia kawy, również przy biegunkach.

Źródło: źróło wikipedia.org

W artykule wykorzystano zdjęcia i grafiki:

  • Kuklik pospolity źróło wikipedia.org: źróło wikipedia.org

POLECANE W TEJ KATEGORII:

Pin It on Pinterest

Share This