Pochodzi z rodziny astrowatych. Roślina ta została odkryta dla nauki przez dr. Francoise Barbira Freedman w 1975 r. podczas jej długoletniego pobytu w krajach Ameryki Południowej. Z uwagi na swoje działanie znieczulające acmella została okrzyknięta „rośliną od bólu zęba”.

Dr Freedman zaobserwowała, że Indianie stosują ją jako środek do znieczulenia, podając małym dzieciom, które zaczęły ząbkować. Kwiatostany tej wyjątkowej rośliny są bardzo małe, żółtawe z brązowym szczytem. Jej uprawa nie jest najłatwiejsza, ponieważ jest wrażliwa na niskie temperatury, potrzebuje żyznej gleby i częstego podlewania. Warto też regularnie zraszać jej liście, ponieważ od suchego powietrza marnieją. Kwitnienie rozpoczyna od końca czerwca i trwa ono nawet do listopada. Acmella może mierzyć do 50 cm wysokości. W przemyśle kosmetycznym roślina ta wykorzystywana jest do produkcji kremów, które wygładzają zmarszczki. Dzięki swoim właściwościom jest nazywana ziołowym botoksem, z tym że nie wywołuje skutków ubocznych i jest bezpieczna dla zdrowia.  Od kilku lat są produkowane również żele stomatologiczne na bazie wyciągu ze znieczulika. Ponadto spożywanie go wzmacnia układ odpornościowy, odkaża układ moczowy oraz pomaga w rozpuszczeniu kamieni nerkowych, reumatyzmie, przeziębieniu i problemach jelitowych. W kulinariach wykorzystuje się liście acmelli, które mają specyficzny, pieprzowy smak. W Brazylii łączy się ją z czosnkiem oraz chili i dodaje jako przyprawę do sałat czy mięsa.

Napar z kwiatów i liści acmelli

Składniki:

  • 2 łyżki suszonych kwiatów i liści acmelli
  • 1 szklanka wrzątku

Do większego naczynia wsyp suszone kwiaty i liście, a następnie zalej szklanką wrzącej wody. Pozostaw napar pod przykryciem na około 30 minut. Możesz wykorzystać również świeże kwiaty i liście, które wcześniej należy utrzeć w moździerzu, aby szybciej uwolniły swoje prozdrowotne substancje. Powstały napar w zależności od potrzeb, można wykorzystać na kilka sposobów. W przypadku problemów z układem moczowym lub przewodem pokarmowym należy pić pół szklanki  ziół, 2 razy dziennie. Napar po przestygnięciu można wykorzystać do płukania jamy ustnej, ponieważ uśmierza dyskomfort związany z zapaleniem dziąseł czy bólem zęba. Herbatka sprawdza się też do przemywania ran, z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne.

W artykule wykorzystano zdjęcia i grafiki:

POLECANE W TEJ KATEGORII:

KONIECZNIE ZOBACZ:
„Masło bogów” – właśnie tak niektórzy nazywają awokado. Zielony rarytas…
Share This