Hyzop (Hissopus officinallis L) to zioło z długim, biblijnym rodowodem stosowania, niestety mocno zapomniane i bardzo powoli wracające do łask. A szkoda, warto go spróbować, posmakować, poczytać o nim i zaopatrzyć w niego domową apteczkę i półkę na przyprawy. Był uważany w Biblii za roślinę świętą, którą używano rytualnie do okadzania i oczyszczania świątyń, oraz do leczenia chorych z trądu.
W średniowieczu kobiety wkładały gałazki hyzopu do modlitewników, żeby nie usnąć podczas długich nabożeństw i wielogodzinnych litanii. Święta Hildegarda ceniła hyzop i polecała go jako środek na płuca oraz wzmacniający wątrobę. Pisma historyczne mówią również o stosowaniu go podczas neutralizacji różnych trucizn, przy problemach trawiennych, kamieniach nerkowych i piasku w nerkach, a także przy suchotach i jako środek wykrztuśny. Używano wina hyzopowego, naparów, powideł i proszku z utartego ziela.
zioło modlitewne
W średniowieczu kobiety wkładały gałazki hyzopu do modlitewników, żeby nie usnąć podczas długich nabożeństw i wielogodzinnych litanii. Święta Hildegarda ceniła hyzop i polecała go jako środek na płuca oraz wzmacniający wątrobę. Pisma historyczne mówią również o stosowaniu go podczas neutralizacji różnych trucizn, przy problemach trawiennych, kamieniach nerkowych i piasku w nerkach, a także przy suchotach i jako środek wykrztuśny. Używano wina hyzopowego, naparów, powideł i proszku z utartego ziela.
Właściwości lecznicze
Hyzop jest zasobny w olejek eteryczny, garbniki, gorycze, sole mineralne i witaminę C. Ma działanie bakteriostatyczne, przeciwzapalne, poprawiające trawienie i łaknienie. Jest wskazany przy problemach jelitowych, ponieważ zmniejsza skurcze jelit, przeciwdziała wzdęciom i poprawia regularność wypróżnień. Używany jest jako składnik mieszanek i leków ziołowych przy problemach z oddychaniem, nieżytach górnych dróg oddechowych, do płukania jamy ustnej przy stanach zapalnych błon śluzowych. Jest doskonałą i dość mocną przyprawą do ziemniaków, sałatek, aromatyzowania oliwy i do wszelkich dań z roślin strączkowych. Jest przeciwwskazany w ciąży i podczas karmienia piersią.
Oliwa hyzopowa
Dobrej jakości oliwę z oliwek lekko podgrzać i włożyć do butelki gałązkę hyzopu. Po tygodniu lub dwóch przecedzić. Używać do sałatek i surówek i do dań z fasoli.
masło hyzopowe
Świeże masło utrzeć z dodatkiem 2 ząbków czosnku i drobno posiekanych gałązek hyzopu. Używać do chleba, ziemniaków i bobu. Poprawia trawienie, przeciwdziała bólom żołądka.
Powidełko hyzopowe
Jedną łyżeczkę sproszkowanego hyzopu zmiksować lub utrzeć z 2 łyżkami miodu, lub powideł. Używać przy przeziębieniach, kaszlu, astmie, chorobach górnych dróg oddechowych.
Zielarz – fitoterapeuta, ziołoznawca. Prowadzi warsztaty kulinarne z dzikich roślin jadalnych, kiszonek i octów.