Niezwykle ważnym narządem w naszym organizmie jest wątroba, która każdego dnia musi pracować na wysokich obrotach, neutralizować toksyny i pozbywać się ich. Stanowi główny filtr naszego organizmu. W każdej minucie przepływa przez nią aż 1,5 litra zanieczyszczonej krwi. Ze względu na to, że chora wątroba nie boli, powinniśmy zwracać większą uwagę na pierwsze, subtelne sygnały płynące z naszego organizmu, które świadczyłyby o jej niedomaganiu

W niektórych przypadkach jest już w 2/3 części zniszczona, kiedy zostaje to potwierdzone badaniami. Należy dołożyć wszelkich starań, aby codziennie odciążać w możliwe jak największym stopniu pracę narządu, wspierać ją przez spożywanie produktów o działaniu detoksykującym, regeneracyjnym. Bez sprawnie funkcjonującej wątroby nie ma mowy o zdrowiu ani dobrym samopoczuciu. Wiedziała o tym doskonale św. Hildegarda z Bingen. Czas najwyższy skorzystać z jej cennych porad.

 W trosce o wątrobę

Każda pora roku to doskonały czas na wzmocnienie wątroby w naturalny sposób. Z pomocą przychodzą kasztany jadalne. Obecnie można kupić je w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych przez cały rok. Najlepsze są oczywiście te sezonowe, świeże, ekologiczne.

 

Dlaczego właśnie kasztanowiec jest tak istotną rośliną?

Chodzi o skład i działanie jego owoców. Według św. Hildegardy kasztanowce są źródłem ciepła, które kocha nasza wątroba. Mniszka traktowała je jako uniwersalny środek leczniczy, który pomaga przy problemach żołądkowych, jelitowych i sercowych. Najlepsze działanie na wątrobę wykazuje w połączeniu z miodem. W ten sposób uzyskujemy nie tylko bardzo zdrowe, wręcz lecznicze zestawienie, ale też niezwykle smaczny rarytas. Kasztany jadalne można przygotować na różne sposoby, stosować profilaktycznie i w momencie wystąpienia dolegliwości. W każdym wydaniu są niezwykle zdrowe i smakowite.

PRZEPIS

150 g zmielonych kasztanów należy wymieszać z 0,5 kg odszumowanego miodu i zażywać dwa razy dziennie w ilości jednej łyżeczki między posiłkami, przez okres od dwóch do trzech miesięcy.

Co jeszcze pomoże wątrobie?

Na problemy z wątrobą pomocnym środkiem okazuje się być wino lawendowe. Można je przygotować z trzech łyżek kwiatów lawendy, gotowanych przez trzy minuty w litrze ekologicznego wina. Następnie należy wywar odcedzić i przelać do wyparzonych butelek. Taki trunek św. Hildegarda zaleca spożywać trzy razy dziennie w ilości od jednego do dwóch kieliszków, przez okres od dwóch do czerech miesięcy.

 

Share This