Mastyks, czyli pochodząca z Grecji słodka gumożywica z drzewa pistacji odkrywa swoje cudowne właściwości skutecznego łagodzenia wielu dolegliwości układu pokarmowego.
Znana i wykorzystywana już w starożytności, nie tylko w celach leczniczych, lecz także kulinarnych. Ma przyjemny, łagodny żywiczny smak i zapach. Kiedyś żuto Mastyks w celu wzmocnienia dziąseł, ale także dodawano go jako słodzik do ciast, słodyczy czy też likierów, np. do greckiego „mastiche”.
Mastyks uzyskuje się poprzez nacięcia kory drzewa, które wykonuje się od połowy lata do jesieni. Najczęściej, uzyskana w ten sposób żywica jest suszona i stosowana jako proszek.
Mastyks (Mastiha) – zastosowanie
Mówią o niej „łza, która cieszy, perfumuje, łagodzi i leczy”. Żywica ma kilka zastosowań leczniczych, z których najpopularniejsze są dwa – w stomatologii oraz we wspomaganiu leczenia schorzeń układu pokarmowego.
Stomatologia oraz ortodoncja
Mastyks stanowi składnik wypełnień dentystycznych. Pomaga w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej oraz jej dezynfekcji, wzmacnia również dziąsła. Żucie żywicy eliminuje oraz zmniejsza tworzenie się bakteryjnej płytki nazębnej, co zapobiega tworzeniu się próchnicy. Wszystko to dzięki substancji o nazwie eugenol, znajdującej się w oleju masłowym, który działa przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie. Wykorzystuje to z powodzeniem przemysł dentystyczny. Mastyks stanowi bowiem składnik past do zębów oraz płynów do płukania jamy ustnej.
Mastyks i helicobacter pyroli
Istnieje wiele badań naukowych, które potwierdzają skuteczność żywicy z drzewa pistacjowego we wspomaganiu leczenia różnych problemów układu pokarmowego.
Nawet niewielka dawka żywicy podawana, w początkowych badaniach, na zwierzętach, a następnie na ludziach leczyły wrzody dwunastnicy oraz żołądka. Mastyks jest w stanie likwidować lekooporne bakterie Helicobacter pylori. Co ciekawe jest on w stanie zmniejszać uszkodzenia błony śluzowej przewodu pokarmowego powstałe przez stosowanie leków przeciwzapalnych. Żywica przeciwdziała też, wywołanym z tego powodu, zapaleniom jelit.
Mastysk w znacznym stopniu jest w stanie oddziaływać na czynniki zapalne powodujące chorobę Leśniewskeigo- Crohna.. Badania naukowe udowodniły również jego skuteczność we wspomaganiu leczenia dyspepsji żołądkowej (niestrawność powodująca stan dyskomfort, który często odczuwany jest jako ból w górnej części brzucha). Świat naukowy potwierdza, że żywica może stanowić innowacyjne i skuteczne wsparcie terapeutyczne dla terapii konwencjonalnej.
Właściwości przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe
Mastyks, po podaniu 156 pacjentom przez 8 tygodni powodował zmniejszenie się stężenia cholesterolu frakcji LDL, i działanie to było tym silniejsze, im wyższy był wskaźnik BMI pacjenta. Żywica działa więc kardioprotekcyjnie, zmniejszając potencjalne ryzyko wystąpienia cywilizacyjnych chorób serca.
Inne działania żywicy Mastiha
- Przeciwcukrzycowe
- Przeciwnowotworowe
- Antybakteryjne
Jak smakuje Mastyks?
Zarówno żywica w postaci proszku, olejku, czy charakterystycznych łezek daje taki sam efekt terapeutyczny. Surowiec zawiera 50% żywicy beta, 42 % kwasów mastycynowych i 2% olejków lotnych, które nadają mu charakterystyczny żywiczo – anyżkowy smak. Doskonale znają go turyści podróżujący po Grecji oraz krajach Basenu Morzą Śródziemnego, którzy kosztowali kiedyś lokalnego alkoholu o nazwie Uzo, który aromatyzowany jest właśnie Mastyksem.
Gdzie kupić Mastyks
W ofercie naszego sklepu oraz Hurtowni znajduje się preparat o nazwie Mastiha – Art of Nature, powstały z najwyższej jakość i czystości żywicy drzewa pistacjowego. Jest to produkt w kapsułkach, z których każda zawiera 350 mg żywicy z drzewa pistacji kleistej. Zaleca się stosowanie 3 kapsułek dziennie, przez okres około ¾ tygodni.
Kup Mastiha w naszym sklepie/hurtowni