Czy czarny czosnek to inny rodzaj czosnku?

Otóż nie, czarny czosnek uzyskuje się w procesie fermentacji ze świeżego czosnku. Sam proces powstawania jest ściśle określony, odbywa się bez udziału drożdży czy bakterii. Dojrzewanie polega na fermentacji całych główek w odpowiedniej temperaturze (około 70st.C) i dobranej wilgotnosci (75%) . Czosnek dojrzewa od 6 do 12 tygodni, zmieniając barwę z białej przez szarą aż do czarnej. Kolor uzyskuje dzięki powstawaniu melanoidyny z cukrów, związku barwiącego (substancja ta powstaje również podczas procesu warzenia piwa).

Jaki smak ma czarny czosnek?

Charakteryzuje się słodkim smakiem, niektórzy wyczuwają w nim również nutę lukrecji, a pachnie jak wędzona śliwka. Można go jeść bez obaw, nawet przed ważnym spotkaniem, ponieważ nie wydziela intensywnego zapachu tak jak biały czosnek. Czarny czosnek jest bardzo zdrowy, pełno w nim cennych wartości odżywczych i przeciwutleniaczy.

Działa nie tylko w stanach przeziębienia ale wspiera również układ krwionośny organizmu. Dotychczasowe badania wskazują że posiada dziesięciokrotnie większe właściwości lecznicze jak biały czosnek.  W swoim składzie zawiera aż 18 rodzajów aminokwasów z 20 podstawowych.

Czarna cebulka wykazuje wiele działań takich jak:
• reguluje zbyt wysokie ciśnienie krwi
• wykazuje działanie przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne
• wspiera układ immunologiczny i wzmacnia odporność organizmu
• obecność siarki wpływa wzmacniającą na skórę, włosy i paznokcie
• obniża poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów
• znakomite źródło wapnia, cynku i magnezu
• spowalnia procesy starzenia

Coraz częściej czarny czosnek wykorzystywany jest w restauracjach przez wielu kucharzy. Dodawany jest sosów, sałatek i dipów. Uzupełnia się smakiem z sezamem i kolendrą, nadając potrawom niesamowity smak. Pasuje nie tylko do mięsa drobiowego, ale także stanowi wspaniały dodatek do owoców morza, podkreślając tym samym ich smak. Dzięki mazistej formie nadaje się także do past, czy marynat.

Na rynku dostępny jest także czarny czosnek w postaci suplementów diety. Jedna kapsułka dziennie zadba o nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Jest to wygodna alternatywa dla surowego czosnku, posiada wszystkie jego właściwości, a przy okazji jest łatwy w dawkowaniu.

Wiele osób zastanawia się nad tym jak samemu uzyskać czarny czosnek. Sam proces jest bardzo pracochłonny i kosztowny. Do piekarnika wkładamy zawinięty cały czosnek w folii aluminiowej, w żaroodpornym naczyniu. Piekarnik nastawiamy na 60 st. C i po 40 dniach pieczenia mamy gotowy czarny czosnek. Sam proces jest łatwy do wykonania, ale w takim przypadku lepszą alternatywą będzie jednak zakup suplementu diety.

Czarny czosnek możesz zamówić w ilościach hurtowych na stronie Hurtowni GreenPort24.

Share This