Sprawdź naszą nowość – olej z zarodków rzepaku. Smak i aromat prawdziwego masła, bez zbędnego cholesterolu. Oleje roślinne stanowią cenny dodatek kulinarny: do sałatek, gotowania, smażenia i pieczenia. Są one nośnikiem Oleje nośnikiem smaku, poprawiają procesy trawienne, nadają potrawom przyjemną konsystencję oraz są niezbędne w wielu technikach gotowania.

Masło – najsmaczniejszy tłuszcz?

Masło jest naturalnym tłuszczem mlecznym pochodzenia zwierzęcego, posiada stałą konsystencję ze względu na dużą zawartość tłuszczy nasyconych. Masło ma lubiany przez większość z nas smak i aromat, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie codziennego śniadania. Mimo że produkt zawiera bogactwo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach czyli A, D,E,K, nie jest polecany dla osób ze zwiększoną ilością cholesterolu, miażdżycą, otyłością lub nadciśnieniem, ze względu na dużą zawartość cholesterolu oraz tłuszczy nasyconych.

Światowa Organizacja Zdrowia – WHO zaleciła, aby przy chorobach krążenia oraz w profilaktyce prozdrowotnej, w sposób znaczący ograniczyć tłuszcze nasycone oraz tłuszcze zwierzęce.

Olej z zarodków rzepaku – źrodło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych?

Dla wielu aromat masła stanowi nieodłączny element prawie każdej potrawy. Masło dodawane jest do chleba, jajecznicy, duszenia warzyw, zupy, oraz do ciastek maślanych. Producent wysokiej jakości olejów Olandia znalazł sposób jak połączyć zdrowe ze smacznym i lubianym smakiem. Olej z zarodków rzepaku masłowy jest zdrowym, ekologicznym produktem powstałym z zarodków rzepaku.

Zawiera bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, ponadto został wzbogacony naturalnym maślanym aromatem, dzięki czemu znajdzie wielu zwolenników wśród tradycyjnych smakoszy masła.

Kolejną zaletą produktu jest wysoka temperatura zapłonu, dzięki temu dużo lepiej od masła nadaje się do pieczenia czy smażenia. Warto zaznaczyć że podczas palenia się tłuszczu powstaje akroleina, czyli niezdrowy i rakotwórczy związek. Wyższa temperatura spalania oleju zapobiega pojawieniu się tej substancji. Ekologiczny olej z zarodków rzepaku masłowy firmy Olendia, to bogactwo kwasów Omega-3 i Omega -6, w odróżnieniu od masła nie zawiera kwasów tłuszczowych nasyconych oraz ani grama cholesterolu!

Czy rzepak jest zdrowy? Co z kwasem erukowym?

Jeszcze 20 lat temu panowało przekonanie, że olej rzepakowy jest niezdrowy, ze względu na to, że dawne odmiany tej rośliny zawierały duże ilości kwasu erukowego, który jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Na szczęście udało się stworzyć odmiany rzepaku nie posiadające kwasu erukowego. Olej z zarodków rzepaku o maślanym samku to produkt z odmian rzepaku bezerukowego. Może być on bezpieczne spożywany przez dzieci, doroslych, a nawet koobiety w ciąży, co więcej jest bardzo dla nich wskazany ze względu na idealne proporcje kwasów Omega- 3 do Omega- 6.

Jak najlepiej wykorzystać olej z zarodków rzepaku masłowy Olandia?

Produkt polecany jest:

  • Do smażenia i pieczenia,
  • Do duszenia i gotowania.
  • Do sałatek i surówek,
  • Do past warzywnych,
  • Jako składnik sosów i dressingów,
  • Jako składnik marynat,
  • Do wszelkich przepisów gdzie zależy nam na przyjemnym maślanym smaku i aromacie.
Trochę o kwasie Omega 3

Kwasy tłuszczowe są niezbędnymi składnikami każdej diety, do najważniejszych substancji możemy zaliczyć kwasy tłuszczowe Omega -3 i Omega- 6. W diecie zdrowej osoby właściwe stosunki obu tych kwasów powinny wynosić 1:4 lub 1:5, (Omega 3 do Omega 6) natomiast ze względu na zbyt duże spożycie kwasów Omega 6, stosunek wynosi często 1:20, czy nawet 1:30. Dlaczego tak istotne jest dostarczanie kwasów Omega 3. Jakie są ich funkcje?

  • Kwasy tłuszczowe Omega 3 działają przeciwzapalnie.
  • Wpływają na odporność.
  • Działają korzystnie na pracę serca i stanowią fundament zdrowia układu krążenia.
  • Wykazują działanie wspierające układ nerwowy i poprawiają pamięć.
  • Stabilizują poziom cholesterolu w organizmie.
  • Biorą udział w procesie krzepnięcia krwi.
  • Przeciwdziałają pojawianiu się wolnych rodników oraz są pomocne w profilaktyce antynowotworowej.
  • Chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i wykazują korzystne działanie w uregulowaniu gospodarki hormonalnej.
  • Wykazują korzystne działanie ochronne dla stawów, więzadeł i kości.

Proporcje kwasów tłuszczowych w oleju z zarodków rzepaku Olandia są idealnie zrównoważone, tak aby szybko uzupełnić braki Omega -3 w organizmie. Podobne proporcje posiada olej lniany.

Warto wspomnieć że pełne walory prozdrowotne i maksymalną zawartość kwasów omega-3 posiada olej który jest właściwie przechowywany (w chłodnym, ciemnym i nienasłonecznionym miejscu) oraz stosowany wyłącznie na zimno np do surówek, sałatek, sosów i dressingów.

Przepis na zdrowe ciastka “maślane” bez masła
  • 400 g mąki pszennej typ 550  lub orkiszowej typ 700.
  • 130 g cukru lub najlepiej ksylitolu (wtedy będą też bezcukrowe)
  • 1 jajko.
  • 200 ml oleju z zarodków rzepaku o smaku masła eko!
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub odrobina wanilii w proszku.

200 ml oleju z zarodków rzepaku o smaku masła eko wymieszać z 380 g. mąki (20 g zostawić na podsypanie stolnicy), dodać roztrzepane jajko oraz aromat waniliowy i cukier lub ksylitol, zagniatać ręcznie tak długo aż powstanie jednolita masa. 

Gdy ciasto na ciasteczka będzie już odpowiednio wymieszane, włożyć je na 30 minut do zamrażalnika (ciasto wtedy wyraźnie zgęstnieje). Zimne można łatwo uformować wałkiem na stolnicy posypanej odrobiną mąki. Należy uformować cienką warstwę na mniej niż 0,5 cm. Z ciasta można wycinać rozmaite kształty, gwiazdki, kółka, kwadraciki, zwierzęta. Warto o pomoc poprosić dzieci, ich wyobraźnia na pewno spowoduje że będą piękne. 

Ciastka można posypać też sezamem, makiem, rozdrobnionymi orzeszkami lub przykleić kilka rodzynek. Gotowe wyroby układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10-12 minut na temperaturę 200 stopni, pamiętajmy aby piekarnik był dobrze nagrzany. Warto po 9 minutach zajrzeć ,aby skontrolować czy się zbyt nie przypalają.

Ciasteczka powinny być chrupiące i mieć złotą, przyjemną barwę.

Przepis na szybki i zdrowy popcorn “maślany” bez masła
  • 4 łyżki stołowe oleju z zarodków rzepaku o smaku masła eko.
  • ⅓ szklanki dobrej jakości kukurydzy do popcornu.
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej.
  • Opcjonalnie – ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, pieprzu lub chilli.

Na rozgrzany olej z zarodków rzepaku o smaku masła eko dodajemy całą kukurydzę, ustawiamy palnik na średni ogień i smażymy pod przykryciem. Czekamy aż kukurydza zacznie się prażyć i strzelać. ( ok 10 min). Czekamy do momentu kiedy większość ziaren się wykluje i nie usłyszymy charakterystycznego “POP”. Gotowy popcorn doprawiamy solą himalajską, pieprzem, wędzoną papryką lub chilli (jeżeli lubimy ostrzejszy smak)

Warto zaznaczyć że tak przygotowany popcorn będzie miał przyjemny smak i maślany aromat , a nie ma ryzyka przypalenia jak to ma miejsce przy maśle.

Dobrej jakości i zdrowe oleje roślinne firmy Olandia oraz najnowszy hit Olandia olej z zarodków rzepaku masłowy eko 500 ml  zamówisz w naszej Hurtowni Ekologicznej w ilościach hurtowych.

Czytaj następny artykuł: Ekstrakt czerwonych drożdży z ryżu hanoju

Share This