O negatywnym wpływie cukru na organizm ludzi, napisano już niezliczoną ilość książek i artykułów. Co więc należy zrobić jeżeli pragniemy zachować zdrowie i jednocześnie nie rezygnować ze słodkiego smaku? Odpowiedź brzmi: stewia!

 

Najważniejsze pytanie – czy stewia co to za roślina?

 

Stewia to roślina wywodząca się z Ameryki Południowej, gdzie występowała w formie naturalnej. Pierwotnie była używana leczniczo i rytualnie przez prymitywne ludy zamieszkujące dzisiejsze rejony dżungli amazońskiej. Roślinie przypisywano właściwości magiczne, była elementem rytuałów i stosowano ją jako składnik mieszanek, nadający im słodki posmak. Czasy się zmieniły i ludzie spoza plemion zaczęli zastanawiać się i zadawać pytania: stewia co za roślina? Aby odpowiedzieć na pytanie warto zasięgnąć wiedzy botanicznej.

 

Stewia co to za roślina? Skąd pochodzi stewia

 

Stewia to gatunek z roślin astrowatych, pochodząca głównie z rejonów Brazylii oraz Paragwaju, w tej chwili dostępna na skalę masową i uprawiana w wielu rejonach świata. Stewia jest ceniona na całym świecie głównie z względu na swoje właściwości słodzące. W toku badań odkryto, że roślina kryje w sobie znacznie więcej, stewia posiada duże właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Warto zaznaczyć że składnikiem aktywnym rośliny są: glikozydy stewiolowe, czyli związki dające słodki smak, wiele razy słodszy od cukru. Warto zaznaczyć że roślina jest bezpieczna nawet dla kobiet w ciąży i dzieci, związki glikozydowe zawarte w stewii nie wykazały ujemnego wpływu na rozrodczość, przebieg ciąży i zdrowotność dzieci w wielu badaniach, nie wykazały też negatywnego wpływu na układ krwionośny i sercowo-naczyniowy. Badania kliniczne przeprowadzone w Ameryce Południowej wykazały, że glikozydy stewiolowe mają zdolność wspierania procesów fizjologicznych i metabolicznych w organizmie.

 

Dlaczego stewia jest słodka?

 

Najczęstszym pytaniem jakie zadają ludzie to – dlaczego stewia jest słodka? Aby na nie odpowiedzieć powinniśmy poruszyć temat naturalnych związków aktywnych jakimi są glikozydy stewiolowe. Związki glikozydowe zawarte w produktach ze stewii są słodsze od cukru nawet 100.- krotnie. Warto zaznaczyć, że te związki są łatwo rozpuszczalne w wodzie istabilne termicznie, nawet w temperaturze 180 stopni, co pozwala swobodnie korzystać z ich słodkiego smaku podczas pieczenia. Kolejnym ważnym aspektem jest fakt, że słodycz ze stewii nie podnosi, a obniża poziomu cukru we krwi. Dlatego polecana jest osobom na dietach odchudzających.  Osoby chorujące na cukrzyce powinny skonsultować jej stosowanie z lekarzem

 

Stewia – co z niej zrobić?

 

Zastosowanie kulinarne stewii nie zna granic, będzie przydatna zarówno jako dodatek do deserów, jogurtów, owsianki, ale także jako składnik ciast i ciasteczek. Ze stewii można zrobić produkty odpowiednie dla dzieci, cukrzyków oraz osób dbających o formę.

 

Bezcukrowe brownie z fasoli bez cukru (ilość na jedną keksówkę)

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli,
  • 2 jajka,
  • 1 dojrzały banan,
  • 2 łyżki prawdziwego kakao,
  • 3 łyżeczki STEWIA LOOK FOOD,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżki oleju – najlepiej kokosowego.

 

Rozpoczynamy od włączenia piekarnika na około 180 stopni. Następnie płuczemy dokładnie fasolę z puszk i przesypujemy do dużej miski. Dodajemy jajka, olej kokosowy, banana, kakao, proszek do pieczenia oraz stewię i bardzo dokładnie miksujemy blenderem około 10 minut. Jeśli masa nie będzie dostatecznie gładka, może się kruszyć po upieczeniu.

Gotową już masę przelewamy do keksówki i umieszczamy w piekarniku na  45 do 60 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika brownie z fasoli może być trochę płynne, ale gdy się ochłodzi konsystencja robi się bardziej zwarta. Upieczone ciasto możemy udekorować świeżymi owocami np: malinami, truskawkami, daktylami, banami.

 

Domowy krem czekoladowy bez cukru:

Składniki:

  • 7 łyżek stołowych masła orzechowego (pamiętajmy aby wybrać takie bez dodatku cukru i oleju palmowego),
  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki STEWII LOOK FOOD,
  • 2 łyżki stołowa syropu z daktyli (lub ¼ szklanki namoczonych we wrzątku daktyli)
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli morskiej lub soli himalajskiej

 

Wszystkie składniki miksujemy około 5 minut, tak aby uzyskać gładką pastę, w temperaturze pokojowej będzie rzadsza, natomiast w lodówce stanie się gęstsza. Krem czekoladowy na bazie stewii, to dobry pomysł na przekąskę dla dzieci. Nie zawiera cukru więc może być polecany dla cukrzyków oraz osób dbających o linię. Jako dodatek do kremu, można dodać nasze ulubione dodatki, dobrze komponuje się ze świeżymi owocami, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi oraz syropem malinowym.

 

Co jest zdrowsze stewia czy ksylitol?

 

Cukrzycy, osoby dbające o linię oraz kulturyści, bardzo często zadają pytanie: co jest zdrowsze stewia czy ksylitol? Odpowiedź brzmi – oba są zdrowe, jeżeli wiemy jak je stosować i jakie mają właściwości. 

Poznaliśmy wcześniej zalety stewii, warto porównać je do innego, równie znanego słodzika pochodzenia naturalnego. Stewia jest po prostu rośliną, z której uzyskuje się glikozydy stewiolowe, ksylitol jest trochę bardziej złożonym produktem. Ksylitol jest alkoholem cukrowym z grupy polioli, wytwarzanym poprzez procesy fermentacyjne bakterii pozyskiwanych z drzewa brzozy.

Stewia ma zerowy indeks glikemiczny i prawie zero kalorii, natomiast ksylitol ma indeks na poziomie 8 jednostek (jest niewielki, ale nadal może bardzo delikatnie wpływać na wahania cukru we krwi). To dosyć istotna informacja, szczególnie dla ludzi chorych na cukrzycę insulinozależną, ponieważ, w tym wypadku liczy się każdy szczegół dietetyczny. Zadając więc pytanie co jest zdrowsze stewia czy ksylitol? Nigdy nie będzie idealnej odpowiedzi, najlepiej wypróbować obie substancje i zobaczyć, która forma słodkości bardziej odpowiada naszej sytuacji zdrowotnej..

 

Nowy trend w produktach dla cukrzyków. Stewia gdzie kupić?

 

Powinniśmy skupić się na miejscach kojarzących się ze zdrowiem: sklepy ekologiczne, bazary ze zdrową żywnością, oraz sklepy z suplementami diety. Należy pamiętać żeby wybrać produkt dobrej jakości o wysokim stężeniu glikozydów stewiolowych, jakim jest STEWIA firmy LOOK FOOD. Produkty na bazie rośliny stewii zyskały w ostatnich latach bardzo dużą popularność, za sprawą wielu właściwości prozdrowotnych oraz zerowego indeksu glikemicznego.

Na półkach sklepowych pojawiły się bezcukrowe czekolady, lizaki, cukierki, ciasta, ciasteczka, a nawet słodkie napoje ze stewią. Coraz więcej restauracji ma w wśród swoich pozycji produkty bezcukrowe – niskoglikemiczne. Jeżeli zastanawiasz się nad dobrej jakości słodzikami naturalnym i myślisz się gdzie powinieneś szukać stewii, dobrze trafiłeś!

 

Sprawdź ceny Stewii w naszej Hurtowni Zielarskiej Greenport24.pl

 

Share This