Wszystkie rodzaje herbaty pochodzą z tej samej rośliny Camellia sinensis, to sposób przetwarzania czyni z niej odmianę zieloną, czarną lub białą. Każdy rodzaj wymaga innego sposobu zaparzania.
Herbata czarna, której proces przetwarzania jest najbardziej skomplikowany (polega na suszeniu oraz fermentacji listów w ściśle kontrolowanych warunkach) powinna być zalewana wodą o temperaturze ok. 96°C, a czas parzenia wynosić winien 1-3 minuty.
Herbatę zieloną zalewny wodą o temperaturze ok. 60°C i parzymy krótko (1-3 minuty), jeśli chcemy uzyskać efekt pobudzający lub dłużej, jeśli chcemy wzmocnić działanie relaksujące. Znawcy tematu sugerują, iż zielona herbata najwięcej swoich zdrowotnych właściwości oddaje przy drugim zaparzeniu listków.
Herbatę białą zalewany wodą o temperaturze ok. 75 °C (10 minut po zagotowaniu). Ma ona największą ilość kofeiny, dlatego działa najbardziej pobudzająco.