Pochodzi z rodziny ogórecznikowatych. Jest byliną wieloletnią, która dobrze znosi sąsiedztwo innych kwiatów czy krzewów. Do dobrego wzrostu potrzebuje żyznej gleby, cienia i regularnego podlewania. Pod wpływem słońca liście miodunki dość szybko więdną. W słoneczne dni, warto spryskać jej listki wodą.

Zaletą tej rośliny jest wysoka odporność na niskie temperatury. W ogrodzie kwitnie jako jedna z pierwszych, od marca do maja. Jej kwiaty w zależności od kwasowości podłoża i fazy rozwoju mienią się w przeróżnych kolorach. Mogą być różowe, purpurowe, fioletowe, niebieskie. Zbiory miodunki w celach leczniczych odbywają się w okresie jej kwitnienia. Kwiatostany wraz z liśćmi należy porozkładać pojedynczo i wysuszyć. Dawniej była ona nazywana płucnikiem z uwagi na swoje zbawienne działanie na drogi oddechowe. Picie naparu z tej rośliny umożliwiało chorym na płuca swobodniejsze oddychanie. Związki śluzowe w niej zawarte doskonale łagodzą podrażnienia gardła, powstałe w wyniku uporczywego kaszlu. W medycynie ludowej wykorzystywano ją nawet przy gruźlicy czy kokluszu. Miodunka ma też właściwości delikatnie moczopędne oraz odtruwające, dzięki czemu sprawdza się w leczeniu dny moczanowej i chorób nerek. Płucnik daje też ukojenie dla skóry. Pomaga w gojeniu się ran, hamuje krwawienie oraz łagodzi zmiany skórne takie jak rumień czy trądzik różowaty. Przemywanie wykwitów i podrażnień wacikiem nasączonym tonikiem z miodunki działa ściągająco, antyseptycznie oraz przeciwbakteryjnie.

Ziołowa nalewka z miodunką

Składniki:

  • po 5 g ziela miodunki plamistej, poziewnika, przetacznika, rdestu ptasiego, skrzypu polnego
  • po 5 g liści podbiału i babki lancetowatej
  • 0,75 l czerwonego wytrawnego wina
  • 1 l spirytusu
  • 100 g miodu jasnego

Do szklanego naczynia wsyp zioła wymienionych wyżej roślin. Następnie wymieszaj czerwone wino ze spirytusem i zalej zioła powstałym roztworem alkoholowym. Po dokładnym zamknięciu naczynia, odstaw je na 10 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie przecedź substancję przez bibułę filtracyjną i dodaj miodu. Po dokładnym wymieszaniu i zamknięciu odstaw na kolejne 10 dni. Tak przygotowaną nalewkę należy pić 3 razy dziennie po łyżeczce od herbaty, aby wzmocnić układ odpornościowy, oczyścić organizm z toksyn, a przede wszystkim odbudować błonę śluzową i zregenerować płuca.

Share This