Kiszona kapusta jest otrzymywana w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii tj. Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus, po uprzednim zasoleniu.
Bogactwo witamin
Kiszona kapusta okazuje się być idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta zachorowalność na grypę i przeziębienie i gdy nie mamy wielkiego wyboru wśród świeżych owoców i warzyw. Wszystko to za sprawą dużej ilości witaminy C, zaś dzięki witaminom z grupy B wykazuje właściwości dotleniające, a także niweluje szkodliwe działanie alkoholu.
Oprócz witaminy C i B kapusta kwaszona zawiera również witaminę E, P, beta-karoten, a także sole mineralne, tj. wapń, magnez, żelazo, potas. Warto wspomnieć też o stosunkowo dużej zawartości siarki – pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.
Środek leczniczy
Starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą choroby płuc, stawów, wątroby, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, a także bezsenność. Rzymski lekarz Markus Katon wiele mówił o właściwościach zdrowotnych i leczniczych kapusty oraz całej liście chorób, które można wyleczyć przy jej pomocy.
Co ciekawe roślina ta potrafi regulować temperaturę ciała. W przypadku zbyt wysokiej ciepłoty obniża ją, w przypadku zbyt niskiej – podwyższa.
Sok z kapusty kiszonej wzmacnia odporność dostarczając organizmowi cennych substancji, ale również łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne i apetyt. Picie soku z kiszonej kapusty wykazuje działanie lecznicze na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, gościec oraz miażdżycę.
Kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm. W tym celu należy pić pół szklanki soku trzy razy dziennie. Rano dobrze jest wypić sok na czczo, a wieczorem pół godziny po kolacji.
Właściwości antyrakowe
Badania naukowe potwierdzają, że kiszona kapusta sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób nowotworowych. Badania dowiodły, że jedzenie przynajmniej raz w tygodniu kapusty (najlepiej w postaci surowej) znacznie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego.
By zachować jak najwięcej witamin, nie należy kapusty długo gotować. Liście można blanszować albo ugotować na parze.
Produkt dietetyczny
Kapusta kwaszona to dobry produkt dla osób odchudzających się, ze względu na niską wartość energetyczną (100 g kapusty dostarcza jedynie 16 kcal), dużą ilość błonnika i dość szybkie zapewnienie uczucia sytości. Zatem jedzmy ją i cieszmy się zdrowiem!
źródło:polki.pl/we-dwoje/kiszona;kapusta;-;samo;zdrowie;na;jesiennie;i;zimowe;dni,artykul,15361.html