Kudzu to interesująca roślina, która pochodzi z Dalekiego Wschodu. Jest stosowana w medycynie chińskiej od tysięcy lat w leczeniu uzależnień, migren, biegunki, wymiotów, nadciśnienia. Obecnie kudzu jest używane głównie w celu leczenia coraz bardziej powszechnych uzależnień od alkoholu, tytoniu, a nawet cukru. Producent K&K BIO+ oferuje go w najczystszej, oryginalnej formie.
Kudzu historia, Kudzu root
Kudzu należy do rodziny roślin strączkowych, podobnie jak fasola, groch, soczewica, orzeszki ziemne, soja i lukrecja. To winne pnącze o bardzo intensywnym wzroście. Może dorastać do 300 m rocznie. Gdy roślina zajmie dany obszar, dusi wtedy wszystkie rośliny i drzewa, pozostawiając je bez światła. Nawet najsilniejszy herbicyd nie jest w stanie powstrzymać jej rozwoju.
Kudzu pierwotnie pochodzi z Chin, Japonii, Korei. Rośnie również na Tajwanie, na Filipinach, w Wietnamie, Malezji, Indonezji i Nowej Kaledonii. W XIX. wieku roślina została wprowadzona w Stanach Zjednoczonych.
Amerykańscy ogrodnicy zaczęli używać kudzu jako ozdobne pnącze. W latach dwudziestych zaczęto zaś sprzedawać jako roślinę pastewną.
Później, podczas wielkiego kryzysu w latach 30. XX wieku, Federalna Agencja Ochrony Ziemi nakazała sadzenie kudzu na skarpach, aby zapobiec erozji gleby. Program naprawy gospodarczej zaoferował kuszące wynagrodzenie młodym bezrobotnym, którzy sadzili pnącze w południowych stanach USA.
Kudzu Root oryginal K&K BIO+ właściwości
W języku chińskim „kudzu” tłumaczy się jako „sposób na pozbycie się pijaństwa”. Dr. David Lee zauważył już, że Chińczycy na północy pili herbatę ziołową z kudzu, aby wytrzeźwieć i leczyć kaca.
W 1991 r. Dr David Lee przeprowadził badanie na Uniwersytecie Shin-Yanget w Chinach. Testował działanie herbaty ziołowej kudzu na szczurach laboratoryjnych, które zostały upojone alkoholem. Badanie wykazało, że korzeń kudzu zmniejsza wchłanianie alkoholu.
W następnym roku badacze z Center Bowles for Alcohol Studies w Północnej Karolinie postanowili sprawdzić, czy picie herbatki z korzenia pnącza pomaga pozbyć się genetycznej skłonności do alkoholizmu. Naukowcy odkryli, że podawanie kudzu szczurom „alkoholikom” zmniejszało ich skłonność do picia.
W 2011 r., w wyniku tych zachęcających wyników, badacze z Harvard University przetestowali skuteczność kudzu w porównaniu z placebo w grupie mężczyzn i kobiet, którzy regularnie pili 3 lub 4 szklanki piwa. Odkryto dwa ciekawe zjawiska:
1. Uczestnicy, którzy przyjmowali Kudzu, mieli znacznie mniejsze pragnienie spożywania alkoholu niż uczestnicy przyjmujący placebo;
2. Uczestnicy, którzy byli leczeni Kudzu, znacznie szybciej odczuwali działanie alkoholu. W rezultacie musieli pić mniej, aby osiągnąć równy „poziom szczęścia”.
Niestety, nie ma wielu badań dotyczących skuteczności kudzu root w przypadku zaprzestania suplementacji. Niemniej jednak wielu konsumentów spożywających kudzu osiągnęło bardzo przekonujące wyniki.
Kudzu Root oryginal K&K BIO+
Produkt wspomaga leczenie wszystkich rodzajów uzależnień- od alkoholu, tytoniu, narkotyków, leków, kawy, czekolady, pracy itp. Kudzu może działać we wszystkich przypadkach ostrego stresu związanego z uzależnieniem.
Pomimo braku szeroko zakrojonych badań klinicznych, naukowcom udało się zrozumieć, dlaczego kudzu jest skuteczny.
Produkt dostępny jest w kapsułkach oraz proszku.
Substancje czynne Kudzu Root K&K BIO+
Ekstrakt z korzenia kudzu K&K BIO+ jest bogaty w izoflawony z rodziny flawonoidów: zawierają daidzeinę, która jest znana jako środek przeciwzapalny i przeciwdrobnoustrojowy. Daidzein wspomaga leczenie raka. Genisteina jest lekiem przeciwbiałaczkowym. W szczególności jednak kudzu jest jedynym źródłem pueraryny – łacińska nazwa kudzu to Pueraria. Wszystkie wymienione izoflawony są przeciwutleniaczami i umożliwiają zmniejszenie szkód związanych ze spożywaniem alkoholu.
Badania naukowe wykazały, że izoflawony stymulują naturalne „opioidy” mózgu. Działają na neuroprzekaźniki, takie jak serotonina, GABA i glutaminian. Czynniki uzależnienia od alkoholu, tytoniu, narkotyków, cukiru są wspólne. Wszystkie one stymulują obszary mózgu odpowiedzialne za komfort i dobre samopoczucie. Dzieje się to poprzez zwiększenie produkcji dopaminy w mózgu.
Izoflawony Kudzu Root K&K BIO+ umożliwiają złagodzenie uzależnienia. Ingerują w system nagród. Stymulują produkcję dopaminy w czym zastępują alkohol, tytoń i inne substancje uzależniające. W rezultacie czujemy się zrelaksowani, a uwaga odwraca się od substancji uzależniającej. Nie odczuwamy już potrzeby wypicia kolejnego kieliszka, wypalenia kolejnego papierosa lub zjedzenia kolejnego kawałka czekolady.
Kudzu równoważy przyjemność, którą tworzy zwykły „narkotyk” i pozwala złagodzić uzależnienie. Ponadto sam Kudzu Root K&K BIO+ nie tworzy zależności.
Kilka badań klinicznych potwierdziło nawet jego nieszkodliwość stawania ekstraktów z korzenia pnącza. Niemniej jednak izoflawony nie są zalecane w przypadku raka piersi.
Dzięki suplementacji Kudzu Root możesz stopniowo zastępować swój „lek” i delikatnie przygotowywać swój mózg do przyjmowania słabszych pochodzących z działania dopaminy.
Kudzu zawiera także saponozydy, które zapobiegają uszkodzeniom komórek i chronią wątrobę.
Kudzu Root ma działanie uspokajające, co ułatwia sen.
Źródła:
[1] http://fr.wikipedia.org/wiki/Pueraria_montana
[2] http://maxshores.com/the-amazing-story-of-kudzu/
[3] Spivey, Angela. Trzeźwiące efekty ze skromnego kudzu. Endeavour Magazine (kwiecień 1996) University of North Carolina at Chapel Hill.
[4] http://www2.potsdam.edu/alcohol/HealthIssues/1127332920.html#.U7UQ3bHHDe_
[5] D. Penetar i in., Http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles / PMC3074930 /, Alcohol Clin Exp Res. Kwiecień 2011; 35 (4): 726–734,
[6] http://www.naturamundi.com/skin/frontend/natura/default/images/content/dependance.pdf
[7] http://rue89.nouvelobs.com/ on-vous-enfume / 2010/09/22 / alcool-stress-et-tabac-le-kudzu-est-il-vraiment-un-remede-a-tout-166071
[8] http://arreter-de-fumer.umanlife.com/umanlife-le-kuzu-pour-arrter-le-tabac
[9] http://www.complements-alimentaires.co/kudzu/
[10] http://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx?doc=kuzu