Szparagi były niedoceniane i dopiero niedawno zaczęły zyskiwać większą popularność i częściej pojawiać się na naszych stołach.

Nie wszyscy wiedzą, że wzmianki na ich temat znalazły się nawet w „Panu Tadeuszu”, a już starożytni Egipcjanie świadomi byli ich wyjątkowych właściwości. Dzisiaj możemy znaleźć je na sklepowych półkach, a w sieci nie brakuje przepisów, które je uwzględniają. Co takiego mają w sobie szparagi, że powinniśmy po nie sięgać? 

Szparagi są niskokaloryczne. W 100 gramach znajdziemy jedynie 18 kalorii. Asparagina i jej właściwości moczopędne pomagają nam pozbywać się z organizmu nadmiaru wody i soli, co ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów. Szparagi mają w sobie również roślinne sterole, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są bogatym źródłem glutationu, który wzmacnia odporność oraz reguluje pracę wątroby. Biorąc pod uwagę zawarte w szparagach antyoksydanty można śmiało mówić o ich działaniu przeciwnowotworowym, ale także zmniejszeniu ryzyka zapadalności na choroby serca. Za sprawą histaminy, która intensyfikuje doznania seksualne są uważane za afrodyzjak.

Niemniej, szparagi nie są dla wszystkich. Powinny ich unikać osoby, zmagające się z kamieniami nerkowymi oraz dną moczanową. 

Czytaj inne artykuły naszej Gazety Natura i Zdrowie pod linkiem: https://greenport.pl/artykuly/

Share This