Niekorzystne skutki przyjmowania satyn wielokrotnie znajdowały się w centrum uwagi badaczy. Choć zmniejszają ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych do 30%, to niekorzystne skutki uboczne niekiedy przewyższają korzyści związane z ich stosowaniem.
Naukowcy z Cochrane Heart Group w London School of Hygiene and Tropical Medicine w Londynie, stwierdzili, że nie ma wystarczających dowodów, że statyny są korzystne dla pacjentów z chorobą serca niskiego ryzyka, a lekarze powinni zachować ostrożność w przepisywaniu ich pacjentom zwłaszcza w świetle dowodów na to, jak wpływają na osoby bez chorób układu krążenia w wywiadzie.
Skutki niepożądane statyn
Do skutków ubocznych ich stosowania należą: zmiany w wątrobie, wzrost poziomu enzymów wątrobowych, dyspepsja prowadząca do zaburzeń trawienia i wchłaniania, zaparcia, biegunki, a także zaburzenia emocjonalne takie jak: depresja, lęki. Niektóre rodzaje posądzane zwiększone ryzyko nowotworzeni tkanek. Co gorsza, przyjmowane są miesiącami, a często nawet latami, co wystąpienie tych zaburzeń czyni bardziej prawdopodobnym.
Statyny mają za zadanie obniżyć poziom cholesterolu we krwi działając hamująco na enzymy wątrobowe, wykorzystywane do jego produkcji. U większości pacjentów takie same skutki można osiągnąć wprowadzając zmiany stylu życia, a powinny być przepisywane w sytuacji zdrowotnej zagrażającej życiu stosowanie lub w przypadku genetycznej hipercholesterolemii.
Naturalne statyny
W profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych główną rolę odgrywa dieta. Za sprawą rewolucji przemysłowej i masowej produkcji żywności zmieniły się proporcje spożywanych kwasów tłuszczowych. Zwiększenie ilości olejów zawierających kwasy omega 3, przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości spożywanych omega 6 zawartych w przetworzonym pożywieniu, jest kluczową strategią obniżania poziomu „złego” cholesterolu. Osoby zagrożone chorobami serca unikać także powinny olejów roślinnych z dużą ich zawartością, czyli: słonecznikowego, z czarnuszki, sojowego czy z pestek winogron, a także tłuszczów nasyconych. Do diety wprowadzić należy duże ilości warzyw i owoców, oraz produktów pełnoziarnistych, gdyż zawarty z nich błonnik pokarmowy ma zdolność wiązania cholesterolu i wydalenia go wraz z kałem.
Kolejnym krokiem powinno być zwiększenie podaży kwasu foliowego (zielono listne warzywa), witaminy C (acerola, dzika róża, rokitnik, natka pietruszki) i witamin z grupy B (orzechy, pestki, fasole).
Wykazano, że dieta wegańska obniża poziom cholesterolu tak skutecznie, jak każda statyna.
Kwadraty
PROBIOTYKI
Sugeruje się, że bakterie kwasu mlekowego obniżają poziom cholesterolu poprzez koagulację kwasów żółciowych, co pozwala na usunięcie go z organizmu. Najbardziej skuteczne są przy tym szczepy Lactobacillus i Bifidobacterium lactis .
Chitosan
Chitosan to naturalny polisacharyd otrzymywany głównie z egzoszkieletów skorupiaków. Jego cząstki przemieszczają się do dwunastnicy i tworzą aglomeraty z kwasami tłuszczowymi i cholesterolem, zmniejszając w ten sposób wchłanianie lipidów z przewodu żołądkowo-jelitowego. Badania wykazały, że chitosan może zwiększać ilość tłuszczu usuwanego w stolcu.
Czytaj dalej: Poczucie wartości a choroba żył
Sprawdź suplementy także w naszej Hurtowni Zielarskiej GreenPort